Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cara Tahu Kelayakan Untuk Buat Pinjaman Perumahan

Cara Tahu Kelayakan Untuk Buat Pinjaman Perumahan | Memiliki rumah kediaman sendiri merupakan idaman setiap orang, terutama untuk mereka yang telah berkeluarga. Membeli rumah kediaman ini merupakan salah satu aset yang sangat penting juga untuk masa hadapan. Apatah lagi harga rumah ini dari hari ke hari akan bertambah nilainya.

Apa yang menjadi persoalan, mudah atau susah untuk membeli rumah ini. Tambahan pula dalam keadaan ekonomi yang tidak menentu ditambah dengan pandemik yang masih lagi ada tanpa ada rasa kekurangan kesnya lagi buat masa ini. 

Untuk membeli rumah ini juga, kita kena sedia maklum tidak semua bank akan mudah memberi pinjaman. Untuk membeli tanah dan buat rumah dari asas pula akan memerlukan wang yang sangat banyak. Oleh kerana itu, membeli rumah kediaman merupakan salah satu keputusan yang penting dan perlu diambil kira pelbagai aspek mengenainya.

beli-rumah-malaysia

Perkara Yang Perlu Ambil Kira Sebelum Beli Rumah    

Untuk dapatkan rumah terbaik, perlu buat beberapa penilaian asas berdasarkan beberapa ciri-ciri utama. Ciri-ciri ini penting supaya tidak tersalah membuat keputusan dalam menentukan rumah mana yang patut di beli. 

1. Harga rumah 

Tanya pada diri sendiri adakah mampu untuk membeli rumah tersebut ataupun tidak.   

 2. Jenis Rumah    

Ada banyak jenis rumah di Malaysia antaranya rumah banglo, rumah semi D, rumah teres, rumah flat, rumah kondominium, rumah apartment dan rumah kampung. Tentukan jenis rumah yang bersesuaian dengan kehendak kehidupan masing-masing.   

3. Saiz Rumah   

Makin besar saiz rumah, makin banyak jumlah biliknya bermakna makin mahal juga harganya. Jangan terlalu teruja dengan rumah bersaiz besar jika pendapatan tidak seindah yang dirancangkan.    

4. Jenis Geran   

Ada pelbagai jenis geran untuk rumah kediaman. Antaranya geran jenis pegangan bebas (freehold), geran jenis pajakan (leasehold), geran jenis lot bumiputera dan lain-lain.    

5. Struktur   

 Rumah yang telah siap itu perlu dipastikan juga adakah ianya benar-benar selamat untuk di diami ataupun tidak. Kenal pasti struktur bangunan takut ada kerosakan dan retak di mana-mana. Takut nanti sengaja di jual murah dek kerana rumah mempunyai masalah yang tertentu.  

6. Kemudahan Asas  

Lihat kemudahan asas yang ada. Apakah lokasi rumah tersebut dekat dengan sekolah, surau, masjid, stesyen minyak , pasaraya dan sebagainya. Jika ya itu bermakna rumah tersebut mempunyai pulangan harga yang sangat tinggi di masa hadapan. 

Lihat Jenis Kediaman dan Harga Terkini Rumah Sekarang

Untuk melihat apakah projek terkini rumah kediaman sekarang dan berapakah harga yang ditawarkan, boleh layari website Property Guru. Ada banyak projek-projek terbaru yang diketengahkan. Tidak hanya tertumpu di KL Selangor tetapi ada juga rumah kediaman untuk negeri-negeri lain di seluruh Malaysia.

beli-rumah

Cara Tahu Kelayakan Untuk Buat Pinjaman Perumahan

Nak tahu layak beli rumah ataupun tidak, boleh mula mengira pembayaran secara online. Kalkulator khas untuk mengira jumlah pinjaman termasuk gadai janji berciri penuh membolehkan kita untuk memasukkan nilai rumah, prinsipal, kadar faedah, tempoh pinjaman, tarikh mula, cukai harta, bayaran HOA, insurans pemilik rumah dan PMI.

Ciri tambahan lain termasuk  graf pecahan pinjaman carta pembayaran balik graf imbangan ringkasan untuk pinjaman, simpanan dua minggu sekali, insurans gadai janji, jadual pelunasan bulanan, jadual pelunasan tahunan dan banyak lagi!

Cara nak kira pun senang, hanya perlu masukkan jumlah pendapatan diri sendiri dan pasangan, kemudian boleh dapat graf pembayaran balik. Sangat senang untuk kira dengan menganggar kemampuan gadai janji berdasarkan pendapatan seperti ini.  

kira-beli-rumah
 

Apakah Nisbah Hutang kepada Pendapatan yang Baik?

Kebanyakan pemberi pinjaman menganggap 20% hingga 30% merupakan julat berisiko rendah. Peminjam dalam had ini biasanya menerima kadar gadai janji yang lebih menguntungkan. 

Sesetengah pemberi pinjaman tidak mengenakan had maksimum (mereka menilai permohonan secara individu) dan mungkin menerima nisbah hutang kepada pendapatan sebanyak 45% hingga 50%. Jika nisbah DTI anda melebihi 50%, anda biasanya dinasihatkan untuk memperbaikinya.

carta-hutang

Kesimpulan 

Nak beli rumah baila-bila masa boleh. Tak kira kerana pendamik atau bukan, untuk beli rumah tiada had masa kerana rumah merupakan salah satu keperluan asas yang patut ada untuk setiap individu, lagi untuk yang sudah berkahwin dan punya anak-anak. 

Jika rasa kurang mampu boleh mulakan persediaan dari awal. Pupuk sifat suka menabung dan selalulah kira apakah layak sudah untuk membuat pinjaman pembelian rumah atau belum dengan mengira pendapatan yang ada.Post a Comment for "Cara Tahu Kelayakan Untuk Buat Pinjaman Perumahan"