Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

3 Cara Kembangkan Bisnes Online Mudah

3 Cara Kembangkan Bisnes Online Mudah | Sesiapa sahaja yang melakukan bisnes online sama ada dropship ataupun berniaga sendiri, kalian boleh kembangkan bisnes dengan mudah. Jangan terkejut sekiranya dengan hanya melakukan bisnes online sahaja kalian mampu menjana 3 hingga 5 angka pendapatan sebulan.

Bagaimana cara nak kembangkan bisnes dengan mudah? Ini tipsnya.

cara-kembangkan-bisnes-online

1. Rancang Pemasaran Yang Efektif

Pemasaran efektif bermaksud pemasaran yang terbukti berjaya dengan konsep perniagaan yang anda bawa. Sekiranya perniagaan ini boleh dilakukan secara santai di media sosial perlu bergantung kepada iklan berbayar perlu menggunakan blog website dan sebagainya Anda perlu kenal pasti

2. Cari Keunikan Perniagaan Kita Berbandaing Dengan Orang Lain

Keunikan produk atau sering disebut unit selling proposition ini sangat penting untuk semua jenis bisnes termasuklah produk atau servis. Kenal pasti bezanya dan senaraikan sekali kelebihan nama kita dengan orang lain. Seterusnya bolehlah cara terbaik untuk war-warkan.

cara-kembangkan-bisnes-online

3. Berani Buat Sesuatu Yang Luar Biasa Berbanding Biasa Biasa

Kalian perlu melakukan sesuatu yang belum pernah dilakukan sebelum ini untuk mendapatkan sesuatu yang belum pernah kalian dapat. Sebagai contoh tidak pernah buat live contest atau membina network dengan bisnes lain. kali ini cuba buat. 

Dengan cara yang baru boleh dapat keputusan hasil yang baru juga. Jika hanya guna cara lama pada skala yang sama, pastinya hasil juga tetap sama mengikut cara lama yang kita guna. 

Tiga cara ini dapat mengembangkan bisnes online kalian dengan mudah. Namun begitu kalian harus tahu apakah risiko sekiranya tersalah langkah. Sebab itu penting untuk kalian kenalpasti siapakah sasaran pelanggan dan juga pesaing.

Sekiranya ingin mengembangkan perniagaan kalian juga perlu tahu apakah cabaran perniagaan 2022 ini.

cara-kembangkan-bisnes-online

Cabaran Perniagaan 2022 Dalam Mengembangkan Bisnes

Kenaikan harga barang inflasi tidak mempunyai strategi yang tepat dan tidak ada ilmu perniagaan merupakan cabaran usahawan 2022. Justeru kalian yang ingin mengembangkan perniagaan perlu ambil tahu apakah 10 cabaran usahawan pada tahun ini.

Cabaran ini sering berlaku selepas PKP dan juga bermulanya awal tahun ini. Bukan sekadar harga barangan sahaja yang naik mendadak tetapi kalian juga perlu mempunyai matlamat dan jalan pencapaian yang sangat jelas supaya tidak kecundang dalam perniagaan.

Jom Baca perkongsian Datuk Wira Dr Azizan Osman berkaitan dengan cabaran usahawan

Banyak perkara saya kaji dalam tempoh 2 minggu lalu antaranya sentimen pasaran, kadar inflasi dengan kenaikan harga barang yang telah jangka malah sebut pada Ogos tahun lalu lagi. Kenaikan sesetengah barang dilihat sekitar 30% hingga lebih 100% ketika ini. 

barang-naik-harga 

Sebab itu, kritikalnya untuk anda semua ada kesedaran ini, terutama mereka yang sedang jalankan bisnes kerana bukan mudah pada tahun ini. 

Semalam, saya berpeluang bersama dengan kumpulan pemilik syarikat dan peniaga Cina bahawa memang banyak syarikat sedang tutup atau dah lingkup. 

Walaupun peniaga ini ada kilang di China, mereka sudah tak nampak apa perlu dibuat, selain tak pandai soal pemasaran. 

Saya juga sedar bahawa sebenarnya untuk mula semula bisnes dari kosong agak susah bila ditanya seorang usahawan dalam pembinaan, apa bisnes yang bagus ketika ini? Pertama kali, saya tidak tahu memberikan jawapan apa. 

Tapi saya sedar bahawa bagi mereka yang ada bisnes ketika ini dan kekal lakukan seperti biasa, maka dia akan 'mati'! 

Hal ini kerana pasaran bergerak perlahan dan orang ramai tidak berbelanja agresif seperti sebelum ini. Kalau kekal dengan usaha normal, anda akan mati dan jika kekal kecil anda akan pupus. 

titan-richworks 

Maka sebagai Titanium di bawah bimbingan saya, tak bersyukur jika anda tak buat betul-betul untuk berkembang. Sedangkan ada sebahagian Titan yang sangat agresif, berjuang betul-betul untuk berkembang dan kekalkan momentum. 

Saya ulang, pasaran kini perlahan dan orang lebih berjaga-jaga untuk membeli. Kalau anda lagi slow dari pasaran maka tunggu saja untuk 'mati'. 

Hargai apa yang anda ada sekarang, buat dengan lebih baik dan agresif lagi. Bayangkan jika anda sendiri terpaksa mulakan bisnes baru dari kosong, apa yang boleh dibuat?

Bagi yang dah ada bisnes, anda sudah tahu pasaran, cuma 'malas' nak engage lagi. Bila pasaran perlahan maka anda perlu lebih pantas, guna semua platform yang ada. Jika takut-takut, anda akan ketinggalan. 

Bersama dengan saya Ahad ini, khas buat bangsa usahawan terutama pemilik bisnes yang masih tak nampak jalan ketika ini.

azizan-osman-live-telegram

Akhir sekali apapun cabaran yang kita lalui, kalian perlu tahu cara penyelesaiannya. Untuk mengenali punca atau cabaran usahawan yang bakal mendatang jom ikuti sesi live telegram Datuk Wira Dr Azizan Osman pada Ahad 08.00 pagi.

Klik dan sertai saluran Telegram Azizan Osman Official hari ini. 


Post a Comment for "3 Cara Kembangkan Bisnes Online Mudah "