Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

7 Hidangan Cina Paling Popular Di Malaysia

China mempunyai warisan masakan yang paling popular di dunia. Sejarah masakan mereka bermula sekitar 1000 tahun dengan pelbagai gaya memasak, teknik dan ramuan yang telah berkembang dari masa ke masa. Hidangan khas Cina akan mempunyai dua perkara iaitu karbohidrat atau kanji seperti mi, nasi atau roti, dan kentang goreng atau hidangan sayur-sayuran, ikan dan daging. Mereka menggunakan banyak sayur-sayuran segar seperti cendawan dan juga tauhu. 

Di China Utara, iringan berasaskan gandum seperti mi dan roti kukus mendominasi meja makan, berbeza dengan China Selatan di mana beras adalah kegemaran. Padi ditanam di seluruh China Selatan. 

Setiap hidangan memberi tumpuan untuk mewujudkan keseimbangan antara tiga aspek - penampilan, aroma, dan rasa. Mereka memberi perhatian kepada penampilan estetik makanan dengan warna yang pelbagai. Sos dan perasa seperti sos ikan, serbuk lima rempah, sos tiram, kicap, cuka, bawang putih, halia segar dan lain-lain digunakan dengan banyak untuk menawarkan rasa dan aroma yang kompleks.

- sumber Google -
 

Makanan Cina dan cara penyediaannya dipengaruhi oleh dua falsafah utama - Konfusianisme dan Taoisme. Salah satu piawaian yang ditetapkan ialah makanan mesti dipotong menjadi kepingan kecil sebelum disajikan. Mereka yang mengikuti Taoisme pula, lebih menumpukan pada makanan yang meningkatkan kesihatan dan umur panjang dan mereka yang mempunyai kekuatan penyembuhan.

8 Tradisi Masakan Cina

Gaya memasak, ramuan, rasa - semuanya berbeza dari satu kawasan ke kawasan yang lain. Masakan daerah yang paling terkenal di China adalah Anhui, Kantonis, Fujian, Hunan, Jiangsu, Shandong, Szechuan, dan Zhejiang. 

Kantonis

masakan terkenal di seluruh dunia kerana gaya tersendiri. Sebilangan besar hidangan dikukus dan digoreng sehingga menjadikannya sihat dan tidak berminyak. Di sini hidangannya lembut, sedikit manis dengan aroma lembut.

Shandong

masakan berasal dari China Timur dan kebanyakannya mempunyai makanan laut kerana ia adalah wilayah pesisir pantai. Ramuan yang sering digunakan seperti kerang, udang, timun laut dan banyak lagi. Mereka sangat bergantung pada rasa masin.

Zhejiang

masakan dengan makanan laut juga, tetapi lebih menumpukan pada rasa lembut dan segar. Makanan mereka diketahui mempunyai penampilan yang halus. Mereka juga gemar menggunakan rebung. Wilayah ini terkenal sebagai 'tanah susu dan madu'.

Jiangsu

kawasan terkenal dengan tekstur lembut. Ini adalah bahagian penting dari masakan kerajaan kuno China. Hidangan mereka menawarkan keseimbangan rasa manis dan masin.

Szechuan

masakan menonjol kerana rasa berani, pedas dan pedas. Penggunaan lada Sichuan menjadikannya unik. 

Anhui

masakan menggunakan pelbagai jenis ramuan dan sayur-sayuran, terutamanya buluh segar dan cendawan. Ia juga menggunakan banyak ramuan liar untuk meningkatkan rasa dan aroma.

Fujian

masakan sering disajikan dalam kuah atau sup menggunakan gaya memasak seperti memanggang, merebus, mengukus dan mendidih. Ciri-ciri masakan yang paling terkenal adalah penggunaan bahan-bahan segar dari pergunungan dan laut.

Hunan

masakan terkenal dengan rasa pedas panas dan aroma segar. Wilayah ini terkenal sebagai 'tanah ikan dan padi'. Ia terkenal dengan rebusannya, tetapi masakan mereka juga mempunyai banyak hidangan yang dibakar.

Antara Hidangan Cina Yang Paling Popular di Malaysia

Di Malaysia tidak ada chinese food yang khusus mengikut daerah atau negeri. Rakyat Malaysia boleh jadi tidak tahu akan teknik masakan yang berbeza melainkan oleh mereka yang mendalami bidang ini. Rakyat Malaysia suka makan dan paling mementingkan rasa yang sedap. 

1. Dim Sum

- sumber Google -
 

2. Masakan Kantonis

- sumber Google -

3. Nasi Goreng Cina

- sumber Google -

4. Wantan

- sumber Google -

5. Dumpling

- sumber Google - 

6. Itik panggang

- sumber Google -

7. Pau

- sumber Google -

Cara Buat Pesanan Sangat Mudah, Ada Servis Delivery

Rakyat Malaysia walaupun suka makan tapi ada kalanya terpaksa mengenepikan keinginan kerana faktor kesibukan kerja. Walaubagaimanapun, perkara ini dapat di atasi kerana adanya servis pesanan dan penghantaran makanan secara terus ke lokasi pelanggan.

Antara servis penghantaran yang sering digunakan adalah Foodpanda

Dengan Foodpanda, semua pelanggan boleh nikmati makanan kegemaran pada bila-bila masa dari restoran kegemaran yang berhampiran dengan lokasi. Kadar caj penghantaran yang dikenakan juga sangat berpatutan. 

 

- sumber Google -

Tidak hanya itu, Foodpanda turut meluaskan lagi empayar mereka dengan servis penghantaran barangan runcit. Di waktu yang agak sibuk, atau mungkin sedang alami kecederaan dan sukar untuk ke mana-mana, inilah masa yang sangat baik untuk menggunakan servis dari Foodpanda. 

 


2 comments for "7 Hidangan Cina Paling Popular Di Malaysia "

  1. Suka semua hidangan cina yang popular especially nasi goreng cina...dapnyaaa

    ReplyDelete
  2. saya ada follow youtuber chinese muslim.. bnyk resipi menarik yg boleh dicuba.. suka tengok cara masak chinese style..

    ReplyDelete