Style Dan Potongan Rambut Panjang Lelaki Yang Hot Dan 'Seksi'

Saturday, 8 February 2020

Style Dan Potongan Rambut Panjang Lelaki Yang Hot Dan 'Seksi'

Mak mertua aku pernah bagi cadangan kat isteri untuk dia potong rambut aku masa tengah tidur. Nak tahu apa isteri aku cakap? "Biarlah mak, dah minat dia macam tu..." Yes! Maksudnya orang umah aku ni dia terima style aku ni seadanya.

Sebab tu kalau ada hati nak berambut panjang, tolong cari pasangan yang jenis open minded. Bukannya apa, style dan penjagaan untuk rambut panjang bagi lelaki ni agak leceh juga. Lagipun rambut panjang bagi lelaki ni tak semua orang boleh faham. Silap haribulan dikatanya kita 'gengster' sedangkan aku ni hisap rokok pun tidak!


Style Potongan Rambut Panjang Lelaki Yang Kemas 


Minat aku berambut panjang sekarang ni dah mula turun ke anak sulung. Cuma buat masa ni dia masih bersekolah di tingkatan 5 jadi kena bersabarlah sekejap. Habis SPM dia nak style rambut panjang macamana terpulanglah.

Antara style rambut panjang yang boleh digayakan sebagaimana gambar di bawah ni. Banyak style untuk lelaki rambut panjang ni sebenarnya.





Gaya rambut lelaki ini selalunya adalah nipis di bahagian tepi, dan panjang di bahagian atas. Yang penting nak berambut panjang tu boleh tapi pastikan nampak kemas. Kalau tak pandai nak jaga rambut panjang tu, ada baiknya potong hingga pendek saja. 

Jika tadi ditunjukkan potongan style rambut panjang lelaki, sekarang akan disenaraikan beberapa fakta lelaki rambut panjang yang patut diketahui.









7 Fakta Utama Untuk Lelaki Rambut Panjang 


#1 - Berambut panjang bukan melambangkan seorang penjahat

#2 - Berambut panjang perlukan penjagaan yang lebih rapi

#3 - Berambut panjang perlu dapatkan pasangan yang sporting dan memahami

#4 - Berambut panjang tetap boleh nampak smart and handsome

#5 - Berambut panjang bukan untuk menampakkan diri seorang pompuan!

#6 - Kena spend duit untuk produk penjagaan rambut tiap bulan. Antaranya shampoo, perapi, minyak rambut dan lain-lain lagi.

#7 - Getah pengikat rambut spare wajib ada dalam poket bersama sikat


Bukan Perempuan Suka Lelaki Rambut Pendek Ke? 


Lain orang lain citarasa. Lelaki yang gemar potongan rambut panjang tetap boleh tackle mana-mana perempuan yang disukai. Macam aku dah cakap tadi, berambut panjang tak bermakna seorang penjahat. 

Cuma tak dinafikan awal-awal dulu memang isteri aku sendiri tak berapa berani nak terima cinta aku. Silap aku gak, jumpa dia 1st time dengan jeans rabak kat lutut bagai... tapi aku saja nak tengok dia leh terima style aku ke tidak. Syukur alhamdulillah Allah benar-benar makbulkan jodoh aku dengan dia. 



Tips Untuk Korang Yang Nak Berambut Panjang 


#1 - Kenali style gaya potongan rambut panjang yang disukai 

#2 - Jangan warnakan rambut, bukan hanya Allah tak izin tapi juga boleh rosakkan rambut

#3 - Cari tukang gunting rambut yang boleh dipercayai dan serasi

#4 - Bela rambut dari pendek hingga panjang dengan sabar

#5 - Trim bahagian tepi untuk dapatkan kemasan

#6 - Trim / potong bahagian hujung rambut untuk buang yang rosak

#7 - Mesti siapkan bajet tiap bulan untuk produk penjagaan rambut yang lengkap


Tidak semua lelaki sesuai dan suka dengan gaya rambut panjang! Tetapi masih ada lagi lelaki yang suka termasuk diri aku sendiri. Malah sekarang ni nampaknya ada ramai juga selebriti lelaki yang mula gayakan rambut panjang untuk nampak hot. Paling ramai dikalangan penyanyi Korea



Tapi kalau diamati betul-betul, walaupun sama-sama dalam kategori berambut panjang tapi seakan ada satu sempadan yang lain. Sama-sama rambut panjang tapi dengan style yang berbeza. Ini ada kaitan dengan karakter si empunya diri itu sendiri. 



Walaupun rambut panjang sering dikaitkan dengan gaya rambut wanita, tapi tetap tidak salah untuk seseorang lelaki berambut panjang. Asalkan tahu batas-batasnya. Nak berambut panjang juga kena rajin jaga rambut. Berambut panjang buka setakat sikat selalu je macam lelaki berambut pendek tapi ada step yang lebih dari itu. 





This post have 6 Comments


:) :( hihi :-) :D =D :-d ;( ;-( @-) :P :o -_- (o) :p :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ $-) (y) (f) x-) (k) (h) cheer lol rock angry @@ :ng pin poop :* :v 100

  1. Tapi, tapi, tapi kan. Nak dapatkan rambut macam ni, kena la ada rambut dulu. Kebanyakan lelaki yang dah berusia dah ramai kehilangan rambut. Tak dapat nak bergaya macam ni

    ReplyDelete
  2. untuk yg suka bergaya bolehlah cuba tapi saya suka macam biasa jer...ala2 askar pun ok ...asben lagilah dah berkopiah lagilah takder pesen rambut camner2 lagi ....

    ReplyDelete
  3. Tak semua lelaki nampak segak dengan rambut panjang... jika sesuai pun haruslah kemas kan?

    ReplyDelete
  4. chak! rasa janggal plak datang komen di blog asben sendiri ni hahahaha... take care ye sayang.. tak kisah walau rambut awak panjang yg penting awak pandai jaga =D

    ReplyDelete
  5. bagusnya kalau rmbut boleh tumbuh subur dan lebat macam ni. kita tak boleh buat gaya macam ni.

    ReplyDelete
  6. suka tengok lelaki rambut panjang tambah pula kalau buat style messy ataupun ikat style bun. Tapi tengok muka jugak lah, ada orang tak sesuai hahaha

    ReplyDelete