Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

PENYEBAB KEJAYAAN SISTEM PENDIDIKAN FINLAND

Sebagai ibubapa semestinya kita mahu semua anak-anak berjaya dengan cemerlang. Kita juga mahu berikan pendidikan yang terbaik. Makin seronok jika anak suka ke sekolah dan gemar habiskan masa dengan benda yang berfaedah, tak hanya asyik dengan gadget. Antara pendidikan yang terbaik di dunia ini adalah dari negara Finland. 

Dari dulu hingga kini sistem sistem pendidikan Finland masih lagi di anggap sistem pendidikan yang paling terbaik di dunia. Malah, mengikut laporan daripada OECD, kajian telah mendapati bahawa murid sekolah dari negara Finland yang juga di sebut sebagai Finnish ini merupakan antara pelajar yang terbaik di dunia. 


Timbul sedikit tanda tanya, mengapa pelajar dari negara terbabit antara yang terbaik? Apa yang di sajikan di sekolah mereka hingga murid-murid sangat suka habiskan masa di sekolah? Kenapa sistem pendidikan mereka di angkat sebagai salah satu sistem pendidikan yang paling terbaik di dunia?

1- TIADA KOS PENGAJIAN SAMA SEKALI


2- BANGUNAN SEKOLAH YANG CANTIK DAN SELESA


3- BOLEH BERPAKAIAN BEBAS YANG SESUAI


4- PENGANGKUTAN PERCUMA ANTARA RUMAH DENGAN SEKOLAH

5- BELAJAR DALAM SUASANA SANTAI6- TIADA PAKSAAN UNTUK MENGIKUT MANA-MANA MATAPELAJARAN

7- DIGANTIKAN BUKU YANG BERAT DENGAN TABLET8- ADA REHAT SETIAP KALI LEPAS HABIS SATU SESI BELAJAR

9- MAKANAN BUFFET YANG SEDAP SECARA PERCUMA

10- TIDAK DIMARAHI GURU , SEBALIKNYA DI BERI SEMANGAT BARU


KERJAYA GURU DI ANGKAT MARTABAT DAN BERPRESTIJ

 Bagi negara Finland, faktor usia kanak-kanak sangat di ambil kira kerana itu suasana pembelajaran yang tenang, seronok, santai dan meriah amat diketengahkan. Ini demi mewujudkan pemikiran yang lebih sihat supaya banyak idea dapat dicetuskan. Mereka mengambil contoh oang dewasa yang akan murung apabila terpaksa berkerja di bawah tekanan, maka para pelajar ini sentiasa di jaga baik supaya sama sekali tidak mengalami apa-apa tekanan.


Post a Comment for "PENYEBAB KEJAYAAN SISTEM PENDIDIKAN FINLAND"