Sunday, 27 May 2018

Tidak lama lagi cuti panjang akan bermula lagi dan bagi Abang Rock and families, masa ni la yang boleh kami guna untuk bercuti beramai-ramai. Walaupun hakikatnya bercuti demi suatu perayaan tapi masa berkumpul sebegini akan kami gunakan untuk buat gathering juga. Apa taknya, masing-masing duduk jauh-jauh lepas tu kerja dan cuti pulak selalu tak seragam. Jadi suka ataupun tidak masa cuti perayaan saja yang boleh kami gunakan untuk buat aktiviti keluarga seperti family day dan lain-lain.


Bercakap mengenai cuti dan family day, Abang Rock yang selalunya berperanan sebagai si tukang tempah hotel ni memang sama sekali rasa tidak terbeban walaupun Abang Rock juga busy dengan kerja tetap harian. Ini di sebabkan adanya Abang Rock boleh memilih mana-mana hotel yang sesuai dengan destinasi yang bakal kami pergi melalui mana-man website tempahan yang melibatkan banyak hotel dan resort secara online.

Sebenarnya Abang Rock aktif membuat tempahan secara online ni masih baru lagi itupun selepas puas kena bebel dengan isteri di tambah dengan testimoni rakan-rakan. Kata mereka jika Abang Rock menempah secara online ni akan ada pelbagai kelebihan yang boleh Abang Rock dapat jika hendak di bandingkan jika terus membuat tempahan secara walk in dan book through melalui telefon.


Dengan cara ini, Abang Rock bukan hanya dapat dapat harga yang jauh lebih murah dengan pelbagai jenis diskaun tetapi juga Abang Rock dapat jaminan yang tempahan Abang Rock tu memang sah dan selamat. Kiranya walau Abang Rock tempah melalui online tetapi bilik-bilik yang Abang Rock tempah tu memang benar-benar di sediakan.

Jika dulu Abang Rock tak berani booking secara online ni bukannya sebab Abang Rock tak tahu tentang kewujudan laman web sebegitu tetapi Abang Rock sebenarnya risau. Tapi sekarang Abang Rock dah happy dan puashati kerana dah jumpa lamanweb yang amat sesuai dan boleh di percayai. Antara banyak-banyak lamanweb yang ada, Abang Rock memilih TRAVELOKA sebagai pilihan utama.



Kenapa Abang Rock pilih TRAVELOKA? Antara sebab utama adalah kerana lamanweb tersebut antara yang paling mudah untuk di gunakan dan juga harga tempahan yang terlajak murah.. Cuba bayangkan, dalam keadaan Abang Rock sedang berjogging pun dah boleh menempah hotel yang Abang Rock mahu. Tapi! Ada satu perkara yang Abang Rock nak pesan.

Sebelum membuat mana-mana tempahan tolonglah luangkan sekejap dari sedikit masa yang ada tu untuk membuat survey dan membaca segala info yang pihak Traveloka dah susah payah sediakan untuk hotel terbabit. Janganlah hanya pilih berdasarkan harga semata-mata sedangkan bila sampai nanti tak kena pula dengan tahap yang kita nak.

Sebagai contoh, dah di terangkan untuk bilik tersebut ada dua katil single sedangkan kita mahukan sebuah katil double. So bila sampai sana haaa mulalah rasa tak selesa kan? So, nak marah kat sapa? Kat hotel atau kat diri sendiri? Selain daripada tu tolong juga baca dulu review-review yang dah pernah di berikan oleh pelanggan hotel terdahulu.

Jika ada komen yang negetif maka kita boleh abaikan hotel terbabit dan cari hotel lain yang ada di lamanweb terbabit. Banyak lagi hotel lain yang boleh di tempah kat dalam website tu okay. Abang Rock sendiri gunakan penekanan yang sama. Sebab tu Abang Rock berjaya cari hotel yang sesuai mengikut keselesaan ahli-ahli keluarga yang banyak ragam ni. Jika ada komen negetif tapi still nak tempah juga, haaa mencari nahas la namanya tu..!! Sengaja cari penyakit..!!


Tips lain sebelum membuat tempahan ni, kita kena pastikan yang betul-betul tentang harga yang tertera di lamanweb terbabit.  Pastikan tiada sebarang caj tersembunyi dan jika rasa yakin untuk membayar dengan harga tersebut, cepat-cepatlah tempah. Kalau lambat-lambat takut nanti akan ada kenaikan harga di saat-saat akhir ataupun sudah habis di tempah oleh orang lain. Nanti kan, kita baru dok berkira soal harga tapi disebabkan ada orang lain yang lebih dulu tekan butang tempah maka terlepaslah peluang.

Selain daripada tu, kita juga boleh memeriksa detail lain seperti sarapan, tarikh masuk (check-in) dan tarikh keluar (check-out), jenis katil, bilangan yang boleh muat untuk bilik terbabit dan macam-macam lagi. Rupa bilik tersebut pun ada di tunjukkan. Semua info lengkap sudah pun pihak Traveolkan siapkan kat sana, sekarang ni atas kita je samada nak baca betul-betul semua info tu atau terus main redah je klik butang tempah. Tapi Abang Rock yakin, korang pasti akan baca semua info tu kan sebabnya siapalah yang nak sia-siakan hari percutian yang penuh bermakna tu dengan menempah bilik hotel secara terburu-buru. Simpan duit susah payah untuk bercuti, last sekali spoil sebab salah pilih hotel? Memang tak patut...

Sejujurnya, bagi mereka yang berada di negara lain, membuat tempahan secara online ini adalah satu perkara biasa yang sudah sering mereka lakukan. Cuma tak dinafikan di negara kita ni perkara sebegini masih lagi agak asing. Mungkin juga masih ramai di antara rakyat Malaysia yang belum punya debit card online untuk membuat bayaran tempahan atau besar kemungkinan juga ianya disebabkan sikap terlalu ingin berhati-hati yang sangat tinggi kerana takut di tipu. Jangan risau, tahap security sekarang ni tinggi so korang boleh gunakan kad debit dan kad kredit untuk membuat tempahan dengan selamat.


Payment boleh di buat menggunakan kad debit dan juga kredit, mudah kan? Tak ubah macam shopping online je semua ni. So at the same time, tak payah la nak bersusahpayah cari mesin ATM semata-mata untuk keluarkan cash bagi buat bayar duit hotel. Sebab tu, sebelum menempah mana-mana hotel pastikan ada pelbagai kemudahan asas yang kita nak seperti wifi, seterika, iron board, cerek elektrik dan lain-lain lagi. Macam Abang Rock kena makesure ada iron kalau tak mau membebel isteri Abang Rock tu nak iron tudungnya tak boleh.

 Abang Rock juga kena makesure ada cerek elektrik supaya mudah nak buat susu untuk anak. Kiranya, sebelum kita membuat tempahan kita kena check semuanya supaya berbaloi dengan wang ringgit yang akan kita belanjakan untuk hotel terbabit. Kalau tak naya la, takkan bayar mahal-mahal pastu nak beronline kena guna data handphone sendiri kot... mau bertukar badan Abang Rock ni jadi Mr.Rock betoi!

Ohya, seperkara lagi  yang Abang Rock suka, pihak TRAVELOKA ni turut termasuk dengan hotel-hotel di south east asia. Pendekata, bukan hanya untuk bercuti di Malaysia je tapi satu muka bumi dunia ni kita boleh jelajah dengan menggunakan website Traveloka ni. Senang gila kan? Takyah susah payah boleh book online je walau sampai ke Paris! Eh kenapa Paris eh? Entah... dah itu negara yang terlintas kat kepala masa tengah menaip ni.. hahaha..

Kesimpulannya, korang boleh cari hotel yang murah di Traveloka dan kita boleh bercuti dengan mudah walau hotel yang nak di tempah berada beribu kilometer jauhnya dari kita. Inilah salah satu kebaikan daripada teknologi yang ada dan dengan adanya lamanwebs seperti TRAVELOKA yang selamat dan mudah ni, kita dapat gunakan kuasa sebagai pengguna dengan bijak.


Buat perbandingan harga, baca semua info berkaitan yang disediakan, semak maklumbalas pelanggan terdahulu dan secara tidak langsung kita selamat dan terjamin untuk mendapatkan hotel yang bagus, cantik dan selesa dengan kadar yang paling rendah dan murah.


Bagi Abang Rock, misi Traveloka untuk memudahkan pengguna supaya setiap percutian pelanggan berbaloi adalah sangat tepat sekali. Abang Rock sarankan korang cuba sekali guna website Traveloka ni supaya tidak menyesal di kemudian hari.










Thursday, 24 May 2018

Sebagai seorang lelaki, di dalam kehidupan dunia yang semakin mencabar ni kami memang sentiasa berikhtiar untuk memudahkan urusan agar dapat menikmat kehidupan sepenuh termasuk dalam rutinpenjagaan harian. Dengan pelbagai produk mandian di pasaran, memang agak sukar untuk membuat pilihan produk mana yang okay. 



Lately Abang Rock sangat tertarik dengan produk mandian yang merangkumi seluruh badan termasuk wajah. Mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan ini adalah produk terbaru khas untuk si jejaka dengan formulasi yang direka khas untuk membersihkan muka dan badan sekali gus!
Abang Rock pun tak lepas peluang untuk mendapatkan produk ni. Pada mulanya, Abang Rock terkejut juga sebabnya harga yang di tawarkan jauhhhhh lebih rendah daripada apa yang Abang Rock bayangkan. Well, percaya atau tak.. harga untuk botol yang bersaiz 700 ml hanya RM17.90 je. So that means Abang Rock dapat jimatkan wang yang banyak jika nak di bandingkan kena beli mandian dan pencuci muka berasingan. 

Di sebabkan Abang Rock punya anak teruna yang dah di berada di alam remaja so Abang Rock turut share produk ni ngan dia. Alhamdulillah dia suka! Terlajak suka pun sampaikan sebotol terus dia guna untuk diri sendiri... mujurlah ada sebotol lagi untu Abang Rock..... 

Bagi Abang Rock, walau sesibuk mana sekalipun namun amalan rutin kebersihan harian dapat mengekalkan kebersihan dan meningkatkan keyakinan diri. Produk mandian yang unggul dapat menghasilkan kulit yang bersih dan licin dengan membuka liang pori dan menyingkirkan toksin. Buih mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan memberikan kebersihan menyeluruh ini serta kesegaran berpanjangan untuk muka dan badan tanpa iritasi.

Kaum lelaki moden zaman sekarang macam Abang Rock dan anak ni sangat-sangat mengambil berat tentang penjagaan diri. Membersihkan muka dan badan sebelum menghadapi hari yang mencabar dapat memberikan kesegaran serta menghalang pengeluaran minyak muka yang berlebihan. Manakala membersihkan wajah dan badan pada waktu malam pula akan menyingkirkan semua kotoran yang melekat pada kulit akibat daripada pencemaran, kelembapan dan habuk.


Oleh itu, untuk menjadikan proses pembersihan muka dan badan lebih mudah dan berkesan, DASHING melancarkan produk paling sesuai iaitu, buih mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan. Pembersih wajah dan badan ini tersedia (hadir) dalam pek pam bersaiz 700-gram macam yang Abang Rock cakap tadi okay dan dont worry memang wangi, memang best. memang berbaloi.

Mengikut label, ianya dirumus khas untuk wajah dan badan lelaki (si jejaka) agar kekal hidrat dan juga mencerahkan kulit. Selain itu, mandian khas ini padat dengan ramuan untuk menyingkirkan kotoran di kulit dan memberikan pembersihan muka yang mendalam dari muka hingga ke tapak kaki agar para lelaki kelihatan bersih dan segar sepanjang hari. 


DASHING 2 in 1 Muka & Badan terdapat dalam 4 variasi; Cool, Active, Hattrick dan Ultimate
Kick. Diformulasi dengan pewangi DASHING eau de toilette (EDT), ia memberikan kesegaran
serta haruman maskulin kekal lama untuk lelaki.

COOL- Khas untuk jejaka kontemporari yang berpesonaliti relak, gemar meluangkan masa
dengan rakan-rakan serta menghadapi kehidupan dengan tenang. Haruman penuh maskulin
ini melambangkan identiti dan daya tarikan maskulin lelaki. Haruman maskulin ini dilengkapi
dengan gabungan wangian Bergamot dan Galbanum dengan campuran Powdery Amber dan
Musk sebagai nota asas. Haruman ini direka untuk menyerlahkan personaliti lelaki yang cool
dan maskulin.

Haruman ini adalah gabungan nuansa Fougére dengan Citrus, Lavender, Muguet Heart dan

Amber. Wangian ini dicipta untuk memastikan setiap lelaki tampil yakin dan berdaya aktif
dengan aroma maskulin yang luar biasa.

ULTIMATE KICK- Wangian sebenar seorang juara. Ultimate Kick menyerlahkan ciri-ciri lelaki
sofistikated dalam setiap aspek kehidupan modennya. Ultimate Kick mempunyai haruman
yang menggabungkan ramuan Lemon, dipertingkatkan dengan kesegaran Cardamom serta
disulami nota asas aroma Vanilla dan Musk.

HATTRICK- Simbol kemenangan unggul buat setiap lelaki DASHING, aroma misteri Hattrick
membara semangat dan keghairahan untuk mencapai impian. Hattrick merupakan gabungan
unik kesegaran Epal dan Citrus, berserta dengan haruman Amber.

Variasi Cool dand Hattrick buih mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan mempunyai formula
dwi-aksi dengan tiga kali ganda agen pemutihan yang lembut dan berkesan untuk
membersihkan wajah serta memberikan tona kulit rata untuk tampil lebih cerah. Pada
tubuh pula, formulasi penghidratan yang mengandungi mineral mikro membantu
mempertingkatkan kadar lembapan kulit serta menguatkan sistem pertahanan kulit, agar
lebih sihat dan segar.

Untuk variasi Active dan Ultimate Kick pula, kotoran dan minyak berlebihan pada wajah dapat
dihapuskan agar kelihatan bersih dan tidak berkilat. Dengan ciri-ciri detox dan pembersihan
yang mendalam, ia membantu kulit untuk mengatasi sebarang habuk dan kotoran harian,
serta memberikan pengalaman mandian yang hebat dan menyegarkan.


Pada pendapat Abang Rock produk ni memang sangat bagus dan buih mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan yang boleh didapati pada harga RM17.90 untuk pek
bersaiz 700 ml ni sangat sesuai untuk kegunaan semua. Malah boleh juga di beli untuk dijadikan sebagai hadiah pada suami atau anak-anak kerana buih mandian ini mempunyai harga yang sangat berpatutan dan berbaloi kerana memberikan manfaat 2 dalam 1 pada kulit dan tubuh badan. 


Untuk maklumat lanjut boleh layari :

Website

Facebook

Instagram



Tuesday, 22 May 2018

APA ITU HIV?

HIV adalah singkatan kepada perkataan Human Immunodeficiency Virus, dan HIV ini menyerang sistem pertahanan badan manusia serta akan mendedahkan seseorang kepada AIDS.
Terdapat empat perkara yang perlu di ambil tahu berkaitan HIV ini iaitu:
  • HIV ini hanya menyerang manusia saja 
  • Tidak ada orang yang mati kerana dijangkiti HIV
  • Boleh diuji dengan Ujian Antibodi HIV 
  • Virus yang boleh menyebabkan AIDS

APA ITU AIDS?

AIDS pula adalah singkatan kepada perkataan Acquired Immune Deficiency Syndrome, AIDS merupakan gejala sekumpulan penyakit yang menyerang sistem pertahanan badan manusia setelah seseorang itu dijangkiti HIV. 

Jika di terjemahkan nama Acquired Immune Deficiency Syndrome ini ke bahasa Malaysia, ia bermaksud:
  • Acquired     -  Tidak diwarisi
  • Immune      -  Sistem pertahanan badan manusia
  • Deficiency  -  Menjadi lemah
  • Syndrome   -  Kumpulan penyakit
 

APAKAH PERBEZAAN ANTARA HIV DAN AIDS?

HIV merupakan virus yang menyerang sistem pertahanan badan manusia dan AIDS merupakan kumpulan penyakit hasil daripada jangkitan HIV.

Dengan rawatan, people living with HIV (PLHIV) tidak semestinya mengidap AIDS. AIDS cuma sebagai satu indicator terhadap situasi kesihatan individu yang lemah imuniti tubuh dan terdedah kepada jangkitan.
 

BAGAIMANA HIV DAN AIDS BERJANGKIT?

Terdapat tiga cara bagaimana penyakit ini berjangkit iaitu:
1- Melakukan hubungan seks tanpa kondom dengan seseorang yang sudah di jangkiti
2- Berkongsi jarum suntikan yang telah tercemar dengan virus HIV
3- Dari ibu yang telah di jangkiti kepada anaknya ketika di dalam kandungan, sewaktu melahirkan dan sewaktu menyusu badan.

Terdapat juga cara-cara jangkitan yang lain iaitu pemindahan darah, permindahan organ dan kecederaan akibat jarum suntikan.

HIV BERADA DI DALAM CECAIR BADAN
Kuman HIV ini berada di dalam badan manusia tetapi bukan pada organ luaran sebaliknya pada 'cecair' yang ada di dalam tubuh manusia tersebut. Cecair yang di maksudkan ini adalah :
  • darah
  • air mani
  • air mazi
  • cecair faraj
  • susu ibu 
Kerana itu, virus HIV ini tidak boleh hidup lama di luar tubuh manusia dan akan musnah apabila terkena oksigen atau matahari.


BOLEHKAH PESAKIT HIV DI KENALI DENGAN MATA KASAR?

Tidak! Pesakit HIV tampak normal sama seperti orang biasa. Kerana itu penyakit ini hanya boleh di kesan setelah melakukan saringan darah. Kerana itu orang ramai di nasihatkan supaya melakukan ujian saringan darah dulu sebelum berkahwin supaya dapat mengelakkan perkara lain yang tidak sepatutnya. 

BOLEHKAH HIV INI BERJANGKIT MELALUI CIUMAN MULUT?

HIV dari darah boleh masuk ke mulut pasangan sekiranya ada luka/rekahan/ulser di dalam rongga mulut tetapi sehingga kini tiada kes jangkitan dilaporkan.

BOLEHKAH HIV INI BERJANGKIT MELALUI DERMA DARAH?

Peratus kemungkinan jangkitan adalah rendah kerana Peralatan pakaibuang yang digunakan adalah sucihama (sterile). Jangan menderma darah sekiranya anda atau pasangan disyaki ada HIV atau telah melakukan hubungan seks tanpa kondom

INGAT! HIV TIDAK BOLEH BERJANGKIT MELALUI...

  • Gigitan nyamuk (atau pun dari mana-mana haiwan yang lain)
  • Berkongsi kemudahan awam seperti kolam renang, telefon awam atau pun tandas awam
  • Tidur, makan, minum dan melakukan aktiviti-aktiviti seharian mahu pun sukan dengan mereka yang positif.


Sebagai ibubapa semestinya kita mahu semua anak-anak berjaya dengan cemerlang. Kita juga mahu berikan pendidikan yang terbaik. Makin seronok jika anak suka ke sekolah dan gemar habiskan masa dengan benda yang berfaedah, tak hanya asyik dengan gadget. Antara pendidikan yang terbaik di dunia ini adalah dari negara Finland. 

Dari dulu hingga kini sistem sistem pendidikan Finland masih lagi di anggap sistem pendidikan yang paling terbaik di dunia. Malah, mengikut laporan daripada OECD, kajian telah mendapati bahawa murid sekolah dari negara Finland yang juga di sebut sebagai Finnish ini merupakan antara pelajar yang terbaik di dunia. 


Timbul sedikit tanda tanya, mengapa pelajar dari negara terbabit antara yang terbaik? Apa yang di sajikan di sekolah mereka hingga murid-murid sangat suka habiskan masa di sekolah? Kenapa sistem pendidikan mereka di angkat sebagai salah satu sistem pendidikan yang paling terbaik di dunia?

1- TIADA KOS PENGAJIAN SAMA SEKALI


2- BANGUNAN SEKOLAH YANG CANTIK DAN SELESA


3- BOLEH BERPAKAIAN BEBAS YANG SESUAI


4- PENGANGKUTAN PERCUMA ANTARA RUMAH DENGAN SEKOLAH

5- BELAJAR DALAM SUASANA SANTAI



6- TIADA PAKSAAN UNTUK MENGIKUT MANA-MANA MATAPELAJARAN

7- DIGANTIKAN BUKU YANG BERAT DENGAN TABLET



8- ADA REHAT SETIAP KALI LEPAS HABIS SATU SESI BELAJAR

9- MAKANAN BUFFET YANG SEDAP SECARA PERCUMA

10- TIDAK DIMARAHI GURU , SEBALIKNYA DI BERI SEMANGAT BARU


KERJAYA GURU DI ANGKAT MARTABAT DAN BERPRESTIJ

 Bagi negara Finland, faktor usia kanak-kanak sangat di ambil kira kerana itu suasana pembelajaran yang tenang, seronok, santai dan meriah amat diketengahkan. Ini demi mewujudkan pemikiran yang lebih sihat supaya banyak idea dapat dicetuskan. Mereka mengambil contoh oang dewasa yang akan murung apabila terpaksa berkerja di bawah tekanan, maka para pelajar ini sentiasa di jaga baik supaya sama sekali tidak mengalami apa-apa tekanan.






Monday, 21 May 2018

AbangRock terus terang je... abang ni kalau dapat call bab insurans memang kurang berminat. Rasa macam nak hang up terus! Bukan sebab abang buta huruf, buta hati, buta perut, buka rambut... eh ada ko buta rambut? Suka hati abang je kan.. kiranya memang kurang gemar bila dapat call dari agensi insurans sebab rasa macam stress bila bercerita kebaikan insurans tu untuk diri abang dan famili. Abang ni bukannya pembenci insurans sebaliknya abang tahu sangat kelebihannya cuma abang lebih suka jika kaji dan beli sendiri tanpa ada sebarang paksaan dan 'cucukan' dari sapa sapa.

Untuk membuktikan yang Abang Rock ni memang seorang yang sangat faham tentang kebaikan dan kelebihan membeli pakej insurans ni untuk diri dan keluarga, maka abang senaraikan apakah kelebihan-kelebihan yang boleh di perolehi daripada insurans yang di beli itu.


Abang Rock juga akan senaraikan apakah kaedah, tips dan petua untuk memilih insurans yang tepat moga-moga ianya dapat memberi panduan pada orang lain di luar sana.

5 KELEBIHAN INSURANS PADA DIRI DAN FAMILI

1- Pemayung Ketika Kecemasan
Musibah yang datang tak boleh kita nak agak dan ianya datang bukan di minta-minta. Well, siapa yang mau dapat musibah? Mesti semua cakap tak nak dapat musibah tapi itulah yang di katakan malang tak berbau. Bila ada kecemasan begini dapatlah guna insurans sebagai bantuan.

Contoh paling mudah adalah apabila berlaku kemalangan kereta. Bila berlaku kemalangan, semua sibuk cakap hal insurans cover kereta. Tapi sebenarnya, insurans ini akan lebih membantu jika ada insurans ke atas diri tuam empunya kereta itu juga. Secara tidak langsung, ianya boleh dijadikan sebagai peninggalan untuk anak dan waris sekiranya pemegang insurans itu meninggal dunia.

2- Penolong Sewaktu Darurat
Darurat di sini abang rock maksudkan dengan isu kewangan. Bila ambil insurans ketika masa umur masih muda dan sihat, bolehlah kita dapat pulangan yang lebih tinggi apabila insurans tu dah matang nanti. Jadi simpanan masa depan untuk bekalan selepas pencen.

3- Pelindung Harta dan Aset
Insurans bukan hanya untuk diri dan keluarga tetapi juga untuk harta benda dan aset. Jika kenderaan tu bila di miliki makin susut nilai, tapi ini aset sebenar seperti rumah, barangan kemas, tanah, barang dagangan dan premis. Insurans begini boleh di mohon oleh sesiapa saja. Sebagai contoh para peniaga yang memiliki sesebuah perniagaan. Ambil insurans untuk barang dagangan dan premisnya jadi jika berlaku rompakan, kebakaran, banjir dan lain-lain maka dapatlah cover sebahagian kerugian tu dengan adanya insurans. Jadi, secara tak langsung dapat bangkit untuk berniaga semula dalam tempoh yang cepat. Kediaman juga boleh di ambil insurans sebegini.



4- Penyambung Kehidupan 
Apabila berlaku sesuatu kemalangan dan mungkin hingga menyebabkan kecederaan yang agak serius maka insurans ini dapat memberi sejumlah wang yang boleh di gunapakai sebagai penyambung kehidupan. Insurans kesihatan sbegini perlu untuk menampung kos perubatan dan rawatan sekiranya terpaksa dimasukkan ke hospital.

Setidak-tidaknya dengan adanya insurans ini dapatlah si pemegang insurans ini berehat untuk kembali pulih dalam keadaan yang kurang tekanan kerana adanya sejumlah wang dari pihak insurans yang boleh di gunakan di dalam situasi tersebut.

5- Penaung Pendidikan Anak
Insurans juga boleh di beli untuk masa depan anak-anak. Ramai di kalangan rakan abang rock sendiri, mereka dah ambil insurans untuk anak semasa anak masing-masing masih kecik lagi dan bila usia anak 18 tahun nanti, insurans tu matang dan dapatlah semuanya balik. Wang itu kemudiannya bolehlah di gunakan untuk membiayai pengajian si anak ke peringkat yang lebih tinggi.

Sebab tu kena tahu dulu apa insurans yang di perlukan sebabnya tak semua insurans tu hanya untuk cover kemalangan jer. Ada juga insurans yang bersifat seperti tabungan untuk masa depan sebegini. Kos pengajian semakin tinggi. Anak perlukan insurans untuk meringankan beban kos pendidikan.

LIMA PERKARA YANG PERLU DI FIKIRKAN SEBELUM BELI INSURANS

Sebelum bersetuju untuk membeli mana-mana insurans, kita perlu ambil tahu secara terperinci terlebih dahulu detail lanjut mengenai insurans terbabit supaya kita tidak silap membuat percaturan.

1. Matlamat Utama
2. Kos Premium
3. Nilai Polisi
4. Cara Menuntut Insurans
5. Hala Tuju Masa Panjang

Membeli insurans tidak bermakna kita perlu mengikat perut. Jadi kaedah yang terbaik adalah untuk mengira berapakah lebihan wang bersih yang kita ada. Lebihan wang ini daripada di bazirkan ke jalan yang kurang bermanfaat, ada baiknya di gunakan untuk membeli insurans. Tambahan pula sekarang ini sudah ada pelbagai pakej insurans dan ini termasuklah dengan jumlah bayaran yang hanya serendah puluhan ringgit saja sebulan.

PENTING!! 9 SOALAN YANG WAJIB DI TANYA SEBELUM MEMBELI INSURANS PADA AGENT


1. Majikan saya sudah menyediakan perlindungan insurans untuk saya. Perlukah saya membeli insurans sendiri?

2. Jika saya sudah mempunyai insurans hayat, perlukah saya membeli insurans perubatan?

3. Apakah usia ideal untuk membeli insurans?

4. Adakah premium insurans saya akan meningkat setiap tahun?

5. Apakah yang akan terjadi jika saya tidak dapat membayar premium saya?

6. Apakah yang akan terjadi jika saya ingin membatalkan polisi saya?

7. Bagaimana jika saya tidak mengalami apa-apa kemalangan atau penyakit kronik selama saya mempunyai insurans?

8. Selain tuntutan berkaitan perubatan, kemalangan, kecacatan dan kematian, adakah manfaat lain yang boleh saya perolehi melalui pelan insurans saya?

9. Apakah yang akan berlaku sekiranya ejen saya tidak lagi bekerja di syarikat insurans ini?


 Semoga perkongsian ini dapat memberi sedikit sebanyak info dan manfaat.... terima kasih.



SHAH ALAM, May 18, 2018 – As we welcome the special month of Ramadan, Domino’s once again celebrates good deeds and kind souls with the introduction of its latest initiative, the Together-gether Fund. Committed by its stand to give back to those who has contributed and sacrificed for the benefit of others and in line with its promise in enriching the lives of those around them, the Fund was launched recently as a dedication to the Unsung Heroes. 

The Together-gether Fund is a platform created by Domino’s to join hands with their customers as every purchase of the Ramadan Combos will contribute towards pizzas which will be accumulated and contributed to groups of Unsung Heroes. From May 17, 2018 to June 3, 2018, when customers purchase any of the Ramadan Combos namely the Ssamjeang Buddy Combo or Ssamjeang Super Combo, a slice of pizza is contributed to the fund. Every six slices of pizza make up a complete Regular pizza.
Shamsul Amree, Senior General Manager, Operations, Domino’s Pizza Malaysia and Singapore said, “Beyond great discounts and fantastic deals, we are presenting our customers with an opportunity to join hands with us and extend their good deeds, especially for Ramadan. These Unsung Heroes are selfless individuals who sacrifice, serve and contribute to their families and communities, going beyond what is needed for the benefit of others and they are truly our inspiration and the epitome of devotion and service. We are very excited to share with you our Together-gether Fund which will see an accumulation of pizzas through customers purchase towards the Unsung Heroes and a number of charity homes
“The Unsung Heroes initiative is one that is very close to our hearts. For this bulan puasa, we thought long and hard about creating a platform for us to join forces with our dear customers – all for a good cause. We hope with the support of all Malaysians, we aim to accumulate more than 3,000 boxes of pizzas in the three-week period through this fund initiative which then will be distributed to more than 10,000 Unsung Heroes and underprivileged children during the Ramadhan Raya period,” said Linda Hassan, General Manager, Marketing, Domino’s Pizza Malaysia and Singapore.

At the launch of the Together-gether Fund, individuals in society who have helped the community through their own personal efforts as well as groups of special individuals who truly place their duties and responsibilities before themselves, were invited for a sumptuous dinner and were presented with a token of appreciation from Domino’s Pizza. Among the Unsung Heroes who were acknowledged include Doctors and Nurses of Hospital UMRA, Firemen from Kota Anggerik Fire Station, Mr. Lex Low, the kind barber, Mr. Palani Kumar and his group of volunteers, Mr. Kuan Chee Heng, the founder of Community Policing Malaysia as well as Encik Ahmad Faizal, the inspiration behind the Unsung Heroes initiative. Caretakers and children of Rumah Titian Kasih and Rumah Amal Kasih Bestari were also invited as part of the launch.


It was all smiles for Domino’s guests that night as one of Domino’s Unsung Heroes, Encik Mahadir, Firemen from Kota Anggerik Fire Station said “I am very touched that there are organisations out there who still recognise us and our work. My job as a fireman is definitely challenging but being here and knowing that Domino’s is celebrating us and our contribution to the community is heart-warming. Thank you, Domino’s, for your support and care.”

Besides those who were present during the launch, Domino’s also acknowledged a group of close to 700 Malaysia Airlines Berhad (MAB) engineering and airport ground operations workforce. A special pizza spread was delivered to them to recognise their efforts and hard work in ensuring that MAB aircrafts are maintained and airport operations services standards meet safety requirements to provide comfort to the passengers.


Ahmad Zamzury Abu Bakar, Senior Manager, Strategy - Market & Business Development of MAB said, “This is the first time a company has reached out to us to recognise our unsung heroes. It is a great gift for them to be acknowledged as many often forgets the dedication that goes into ensuring that every nut and bolt is checked and secured before a passenger steps foot on the flight as well as ensuring aircraft departs and arrive on schedule. A big thank you to Domino’s!”

In line with Domino’s promise to provide value while giving back to the Unsung Heroes, customers can enjoy two Ramadan combo deals as part for the Together-gether Fund which are the Ssamjeang Buddy Combo and the Ssamjeang Super Combo. Priced at RM39.90, the Ssamjeang Buddy Combo includes 1 Regular Ssamjeang pizza, 1 Ayam-Haseyo, 1 Garlic Twisty Bread and 2 cans of soft drinks; while the Ssamjeang Super Combo, priced at RM59.90 comprises of 2 Regular Pizzas, 1 Ayam-Haseyo. 1 Cheesy Mozzarella/Cheddar Stix and 1 bottle of 1.5L soft drink.


Aimed at providing great deals for customers to share delicious meals with friends and family, customers can enjoy the Super Tuesday deal every Tuesday. Personal pizzas priced as low as RM3.90 for self-collect online orders and RM4.90 for over-the counter orders. Available in all pizza flavours (classic and first-class surcharges apply) and Banana Kaya 6”.