Thursday, 6 September 2018

10 CARA PALING AMPUH UNTUK LUPAKAN AWEK LAMA

Lelaki mana tak pernah crush, aku sendiri pun pernah crush! Bohonglah kalau korang cakap tak pernah patah hati melainkan kalau korang memang seorang yang memang telah memasang niat untuk tidak bercinta dengan mana-mana perempuan sebelum bergelar bini (isteri).

Tapi 'awek' (kekasih) ni tak semestinya yang bertepuk pada ke dua belah pihak. Aku dah pernah jumpa di kalangan kawan-kawan yang sukakan sorang perempuan tu bagai nak gila tapi rupa-rupanya declare jadi awek pakwe pun tak.... aisehman! 


Tak kisahlah yang penting seandainya di ketika ni korang sedang bermuram durja berduka cita tahap frust kena panjat pokok kelapa ( tolong jangan terjun!), aku nak kongsikan 20 cara paling ampuh bagaimana untuk melenyapkan gambaran wajah awek lama tu di dalam kepala otak.

10 cara untuk lupakan awek lama adalah :

1. Rajinkan lagi diri ke masjid

2. Makan angin

3. Buang semua gambar dan pemberian

4. Lepak dengn kawan-kawan

5. Lakukan aktiviti kesukaan yang sihat

6. Kuatkan semangat

7. Sibukkan diri dengan kerja overtime

8. Sambung belajar ke lain negeri / /luar negara

9. Yakin akan jodoh yang ditakdirkan Ilahi

10. Cari kekasih baru


Masih tak menjadi juga??? Haaaa senang ja... suruh mak ayah cari calon bini dengan segera untuk terus nikah! Aku gerenti terus terlupa tentang awek lama... mana tau nasib badan, mak ayah ada contact baik punya hingga boleh carikan bakal menantu yang bukan hanya solid dan lawa tapi juga lemah lembut dan beriman. Makin beruntung kalau dapat yang bercakap dengan nada rendah selalu sambil tersenyum.



Kesimpulannya :

Untuk apa yang frust menonggeng lama-lama. Wanita ni bukannya hanya dia sorang je bro! Kalau dah takde jodoh dengan dia, kau cari yang lain. Kalau boleh cari yang jauh lebih bagus dari yang sebelumnya. Yakinlah! Jodoh ajal maut itu kat tangan Allah SWT so kenapa sampai nak susah hati sampai tak lena nak makan tak lelap nak tidur. Dont worry, be happy... tak guna frust ni buat merana badan je.


No comments:

Post a Comment

Bahasa itu ibarat cermin. Buruk bahasa maka...??